Obstructia urinara

Obstructia urinara apare la caini si pisici, atat la masculi cat si la femele, dar frecventa mai mare este la masculi. Cauze: nisip/ pietre/ dopurile de mucus din vezica urinara sau formate in rinichi,spasmele musculate uretrale, cistitele, anumite tipuri de cancer vezical, adenomul si adenocarcinomul de prostata. Aceasta este o urgenta veterinara in special la masculi, caz in care incapacitatea de a urina duce la o rapida acumulare de substante toxice in organism si aparitia insuficientei renale acute.

Simptomatologie
Majoritatea pacientilor sunt prezentati clinicianului deoarece proprietarul a observat ca animalul urineaza in locuri neobisnuite, urina are culoare modificata, urinare frecventa sau lipsa urinarii. La motani in litiera nu se observa urina sau este in cantitate foarte mica. Daca obstructia urinara este completa, animalul prezinta depresie severa, inapetenta si voma.

Ce trebuie sa faceti daca suspectati obstructia uretrala?
Aceasta este o urgenta veterinara mai ales la pisicile de sex mascul. Lasata netratata poate avea un final fatal dar cu un tratament adecvat si rapid majoritatea animalelor supravietuiesc.