Dializa peritoneala

Dializa peritoneala este un procedeu care se aplica animalelor cu insuficienta renala acuta si cronica. Este important sa se inteleaga ca dializa peritoneala nu vindeca boala renala doar amelioreaza simptomatologia.
Dializa peritoneala este o modalitate foarte eficienta de a inlatura produsi toxici si metabolitii din organism, in conditiile in care aceasta functie nu mai poate fi indeplinita de catre rinichi. Rinichii devin incapabili sa exercite astfel de roluri (vitale in economia organismului) cand sufera de boli cronice, precum insuficienta renala cronica, boala renala terminala sau cand se confrunta cu o afectiune de tipul insuficientei renale acute. Intr-o astfel de situatie rolul lor de eliminare este preluat doar temporar de dializa peritoneala, pana cand functia este restabilita.
Aceasta procedura foloseste peritoneul pe post de membrana de filtrare, de-a lungul careia fluidele si substantele dizolvate (uree, creatinina, glucoza, albumina, electroliti) sunt filtrate din sange si astfel nivelul electrolitilor este readus la normal.

Indicatiile dializei peritoneale

Dializa peritoneala este realizata pentru a suplini functia de eliminare a metabolitilor si produsilor cu potential toxic din organism, functie pe care rinichii nu o mai pot indeplini ca urmare a unor afectiuni cronice.
O astfel de boala este de obicei rezultatul unor suferinte renale cronice (fie ca este vorba de procese patologice sistemice fie ca sunt afectiuni locale)
• Glomerulonefrita
• Nefropatii
• Rinichi polichistic
• Diabet zaharat.