Reproductia si infertilitatea la caini

by Super User

Reproductia la caini
Implicarea medicului veterinar in reproductia cainilor este tot mai solicitata. Datorita cunostintelor avansate despre fiziologia reproductiei canine si dezvoltarii tehnologiei putem sa ajutam tot mai mult crescatorii in rezolvarea proble-melor de infertilitate.

Managementul modern in reproductia cainilor

Cand este vorba despre mijloacele ce te pot ajuta in identificarea momentului optim pt. monta,combinarea clasicului cu noul poate fi cea mai buna solutie. Iata un ghid de care aveti nevoie pt. un management de succes in reproductia canina. Managementul reproductiei este o parte importanta a succesului reproductiei planificate la caini. Managementul incorect este sursa multor probleme intalnite in practica. Datorita variatiilor largi observate la ciclurile reproductive normale, nu sunt surprinzatoare confuziile facute atat de crescatori cat si de catre medicii veterinari. Acest articol descrie mijloacele care va pot ajuta sa sustineti crescatorii in obtinerea gestatiilor la catea.

Managementul de rutina al reproductiei
Testele de laborator

Testarea fata de Brucella canis ar trebui sa faca intotdeauna parte din pregatirea pt. monta atat a femelelor,cat si a masculilor. Este recomandata testarea pt. toate speciile de Brucella a tuturor catelelor din afara aduse la un mascul din canisa. Catelele sun,de obicei,purtatoare asimptomatice de Brucella canis si avortul tarziu este adesea primul semn al infectiei. Trebuie sa examinati periodic un mascul de canisa care este folosit frecvent la monte cu femele din afara,desi este putin probabil ca un mascul infectat cu B. canis sa nu prezinte semne clinice,cum ar fi orhiepididimita. Proprietarii cainilor de canisa solicita adesea o cultura vaginala inainte de montarea unei catele din afara canisei. Dar in absenta semnelor clinice sau a unor probleme de reproductie in trecut,cultura vaginala nu este recomandata. Intr-un studiu referitor la catelele de reproductie normale se arata ca 98% din femele au avut un rezultat pozitiv la cultura vaginala pt. Pasteurella multocida, 89% pt. streptococi Гџ-hemolitici, 84% pt. Escherichia coli, 67% pt. specii de Pasteurella, 59% pt. speciile de Mycoplasma, 55% pt. specii de Streptococcus, 44% pt. enterococci,40% pt. speciile de Coryneform,33% pt. Staphylococcus intermedius,25% pt. Proteus mirabilis, 22% pt. stafilococii coagulaza negativi si 10% pt. Pseudomonas. Rezultate similare au fost obtinute din culturile realizate din zona preputului la masculii de canisa sanatosi. Daca un proprietar solicita totusi o cultura vaginala, trebuie sa interpretati cu mare atentie rezultatele acesteia. Folositi datele unui istoric amanuntit si examenului clinic si de citologie vaginala pentru a va ajuta in interpretarea unui rezultat pozitiv. Obtineti culturile vaginale folosind un tampon protejat, de preferinta cu un speculum vaginal steril. Vulva si vestibulul vaginal sunt bogat contaminate cu bacterii, asa ca evitati-le cand doriti sa efectuati o cultura vaginala.

Planificarea reproductiei

Nu este neobisnuit ca vulva sa fie edematiata cu cateva zile inaintea descarcarii sangvinolente sau ca femelele sa atraga masculii cu cateva saptamani inaintea descarcarii sangvinolente. Dupa debutul proestrului cateaua trebuie adusa la un mascul pentru ca cei doi sa se cunoasca si se urmareste comporta-mentul standard. Este mai bine sa fie dusa femela la mascul din considerente teritoriale. Catelele vor fi mai putin dominante in afara teritoriului lor, iar masculii trebuie sa fie mai dominanti decat femelele pt. ca acestea sa accepte monta. Catelele dominante (alpha) nu vor accepta monta cu un mascul mai putin dominant (beta). Odata cu aparitia comportamentului standard, monta ar trebui sa aiba loc la 2 - 3 zile pana cand femela nu mai accepta masculul. In medie, catelele accepta monta incepand cu ziua a 9-a sau a 10-a pana in ziua a 16-a sau a 17-a. (pt. intelegere,in aceasta discutie ziua 1 este considerata prima zi de scurgere sangvinolenta). Cronica ciclurilor estrale precedente ale femelei va contribui la determinarea variatiilor normale observate la catele. Proestrul se intinde de obicei intre 2 - 21 zile, iar estrul intre 2 - 21 zile. Deci, flexibilitatea este necesara pentru acomodarea la aceste largi variatii. Managementul de rutina al reproductiei va fi suficient in majoritatea cazurilor. Daca o catea sanatoasa este montata la momentul optim de un mascul fertil, femela ar trebui sa ramana gestanta.

Mijloace ajutatoare in managementul reproductiei
Citologia vaginala

Practicienii trebuie sa inteleaga de ce apar modificarile citologice si ce indica acestea. Vaginul este acoperit cu un epiteliu de tip scuamos ce reactioneaza la estrogeni prin cresterea in grosime. In mod normal, epiteliul vaginal este constituit din cateva straturi celulare si este susceptibil la ranire chiar la cele mai usoare atingeri. Acest lucru este demonstrat de faptul ca microhemoragiile apar in mod obisnuit la efectuarea vaginoscopiei in orice alt moment decat proestrul sau estrul. Cand se afla sub influenta estrogenilor, epiteliul vaginal ajunge la 20 - 40 de straturi celulare. Aceasta ingrosare protejeaza vaginul in timpul copulatiei. Pe masura ce epiteliul vaginal se imgroasa, celulele vaginale descuamate indica modificarea de la epiteliu necornificat la celule cornificate. Cand celulele cornificate predomina, cateaua se afla fie in proestru, fie in estru. Citologia vaginala nu este totusi suficienta pentru determinarea momentului ovulatiei sau momentul optim pt. monta. Hematiile sunt prezente in proestru si tind sa dispara in timpul estrului, dar unele catele sanatoase sangereaza abundent atat in proestru cat si in estru. Leucocitele tind sa dispara in estru. Epiteliul vaginal ingrosat impiedica migrarea neutrofile-lor in lumenul vaginului. Rareori, o catea normala va prezinta neutrofile in frotiul vaginal in timpul estrului. Valoarea citologiei vaginale este adesea supraestimata in ceea ce priveste managementul reproductiei. Dar un rol de necontestat al citologiei vaginale este determinarea debutului diestrului. Citologia vaginala se modifica brusc si dramatic in 24 - 48 ore de la un aspect predominant cornificat la un aspect predominant necornificat. Neutrofilele sunt prezente in numar mare. Prima zi de asemenea schimbari radicale coincide cu ziua 1 a diestrului sau D-1. Aceasta informatie este valoroasa pentru ca poate fi utilizata pentru a prevedea durata gestatiei. Catelele fata la 56 - 57 zile de la debutul citolo-gic al diestrului

Vaginoscopia

Vaginoscopia este o metoda de diagnostic mai precisa utilizata in reproductie decat citologia vaginala. Sub influenta estrogenilor faldurile vaginale devin edematiate, umede si de culoare roz. Pe masura ce femelea avanseaza de la proestru spre estru, aceste falduri incep sa-si piarda din aspectul edematiat si devin cutate (incretite). Cand cateaua este in deplin estru faldurile vaginale prezinta cute cu margini bine definite. Pe masura ce cateaua avanseaza de la estru spre diestru, faldurile vaginale se aplatizeaza, iar mucoasa vaginala capata un aspect vargat rosu cu alb. Vaginoscopia este usor de efectuat pe o catea treaza, netranchilizata, in pozitie patrupodala. Poate fi utilizat endoscopul, flexibil sau rigid. Endoscopul trebuie sa aiba un diametru de maxim 8 - 15mm si cel putin 10 - 20cm lungime si o sursa adecvata de lumina. Puteti utiliza vaginoscopia in locul citologiei vaginale.

Testarea progesteronului seric si a hormonului luteinizant

Kiturile pentru determinarea momentului ovulatiei au devenit de curand disponibile pentru utilizarea in practica veterinara. Aceste kituri au revolutionat managementul reproductiei canine. Aceste kituri sunt nepretuite cand este vorba de catele cu probleme de fertilitate sau cand montele controlate sunt dorite. Kiturile sunt teste ELISA ce determina concentratia serica de progesteron. In timpul proestrului femela se afla sub influenta estrogenilor, dar nu si a progesteronului.

Lasă comentariile tale

Postează comentariu ca oaspete

0
termeni şi condiţii.

Comentarii

  • Nu s-au găsit comentarii